Det betyder blåt lys for dine øjne og din nattesøvn

15. februar 2024
Diverse
1 0
Det betyder blåt lys for dine øjne og din nattesøvn

Siden menneskehedens begyndelse har lyset haft afgørende betydning i flere henseender. Lyset giver liv til de planter, som dyr og mennesker spiser. Lyset gør, at vi kan se verden omkring os, og det fortæller vores indre ur, at tiden er inde til at blive frisk og gribe dagen. Ja, uden lyset ville vi slet ikke kunne eksistere på planeten, men de seneste år har en bestemt del af det synlige lys skabt en del debat – nemlig det blå lys. Her gennemgås de 

Hvad er blåt lys?

Det blå lys er blot en lille del af det lysspektrum, som vi mennesker kan se med det blotte øje. Du møder med alt sandsynlighed det blå lys hver dag, da det almindelige dagslys blandt andet indeholder blåt lys. Faktisk indeholder dagslys mange forskellige bølgelængder – og dermed farver – af lys, men det blå lys har en særlig funktion for os mennesker. Det blå lys i solens stråler er nemlig ansvarlig for at regulere vores døgnrytme eller indre ur. Når dine øjne bliver mødt af dagslysets blå lys, så begynder kroppen at producere mindre melatonin, der også er kendt som søvnhormonet. Om morgenen vil det blå lys altså give kroppen besked om, at den skal vågne op, og om aftenen vil manglen af blåt lys give kroppen besked om, at det er på tide at falde i søvn, da kroppen igen producerer mere melatonin. Eller sådan var det i hvert fald, før de mange skærme blev opfundet.

Skærmenes blå skær og søvnen

Din telefon, iPad, computer og tv-skærm afgiver også blåt lys, og netop dette blå lys kan have en stor effekt på menneskers nattesøvn. Hvis man benytter skærme om aftenen, så vil skærmens blå lys sende et signal til kroppen, som vil reducere produktionen af melatonin, som altså regulerer døgnrytmen. Personer med stort skærmforbrug før sengetid fortæller derfor, at de har betydeligt sværere ved at falde i søvn, hvilket kan tage længere tid. Det blå lys fra skærmene har faktisk en større påvirkning på vores søvnrytme end dagslys på grund af skærmlysets specifikke bølgelængde, som kroppen er meget påvirkelig overfor. Det er derfor en stående opfordring fra Sundhedsstyrelsen, Øjenforeningen og mange øjenlæger, at personer med søvnbesvær ændrer deres vaner for skærmbrug. Samtidig opfordres danskerne til at tænke over deres skærm-vaner i aftentimerne og at benytte natfunktion eller lavt lys på de enheder, hvor det er muligt.

Skærmens blå lys kan altså have en skadelig effekt på søvnen, men hvad med synet? Er skærmtid en direkte billet til briller og aldersrelaterede øjensygdomme såsom grå stær? Denne debat har sandelig været livlig de seneste år.

Er det blå lys skadeligt for øjnene?

På specifikke hjemmesider kan man læse, at det blå lys fra skærmene er meget skadeligt for øjnenes bindehinde, hornhinde, nethinde og/eller linse. Ens for mange af disse hjemmesider er dog, at de forsøger at sælge produkter som blue-light briller, der beskytter øjet mod det blå lys. Hvis man i stedet benytter mere velansete kilder som Øjenforeningen eller Sundhedsstyrelsen, vil man dog opdage, at forskningen ikke kan påvise en direkte sammenhæng mellem skærmtid og varig skade på øjnene. Der har længe været en mistanke om denne sammenhæng, som bunder i vores forståelse af øjet. Når vi eksempelvis tager på skiferie med solskin på de kridhvide pister, så kan øjet tage skade af de store mængder UV-stråling. Derfor kunne man forestille sig, at store mængder blåt lys kan have samme skadelige effekt, men sammenhængen er altså ikke endeligt bevist.

Derfor er der heller ikke en endegyldig anbefaling om, hvorvidt mennesker bør bruge blue light briller, der skærmer øjet mod blåt lys. Hvis du benytter skærmen meget og selv følger et behov for denne type briller for at bekæmpe eksempelvis irriterede øjne, så kan det være en god ide. Der findes dog ikke sundhedsmæssige anbefalinger om, at man bør bruge brillerne ved skærmtid i dagtimerne. Dog kan denne type briller og såkaldte blå lys-filtre eller nat-funktioner på enheder være en stor hjælp for døgnrytmen.

Kontakt en øjenlæge ved irriterede øjne

Der findes altså ikke konkret og endegyldig forskning, der beviser, at blåt lys leder til varig skade i øjnene såsom aldersrelaterede øjensygdomme. Alligevel er der mange dokumenterede tilfælde, hvor patienter har kontaktet øjenlæger grundet irriterede øjne, hvor blåt lys mistænkes for at være en stor del af årsagen. Hvis du oplever irriterede øjne og samtidig bliver udsat for store mængder blåt lys i forbindelse med arbejde, hobbyer og foretrukne fritidsaktiviteter, så kan det være en god ide at få øjnene tjekket hos en øjenlæge. Hvis du er bosat i København eller omegn, så kan du vælge at få øjnene undersøgt hos disse øjenlæger:

Øjenklinikken København – Tlf: 38 28 93 88
Øjenspecialist Peter Brincker – Tlf: 39 64 09 58
Frederiksborggade Øjenklinik – Tlf: 33 32 30 01
Hvis du er bosat andetsteds i riget, så kan du altid benytte Øjenforeningens platforms funktion “Find øjenlæge” til at finde en øjenlæge nær dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *