Hver dag ser vi, hvordan øjenfarver, hårfarver, næser og lignende går igen i en familie, så gælder det samme også for synet? Dårligt syn er hverken et dominerende eller recessivt gen, men det har det alligevel med at gå igen i familien. Dog er det en mere kompleks sag, hvorfor du ikke bare kan skyde skylden på dine forældre.
Forholdet mellem dårligt syn og gener
Det er lykkedes forskning at identificere hvilke gener i vores DNA, som er forbundet med dårligt eller nedsat syn. Generelt er genetik forbundet med en lang række af sygdomme og lidelser, som opstår både hos børn og voksne. Det er blandt andet vores gener, som er med til at afgøre, hvorvidt vi udvikler grøn stær og aldersbetinget makula degeneration.
Men genetik er et for kompliceret felt til at give forklaringen på alle dine synsproblemer. Selvom dine forældre har et 20/20 syn, altså perfekt syn, har du alligevel en risiko for at udvikle synsproblemer, hvis dine bedsteforældre har oplevet synsforstyrrelser. Samtidig er der andre synslidelser, som påvirkes af adskillige gener, som ikke udelukkende afhænger af genetik, men i højere grad skeløjethed.
Hvilke synslidelser ligger i generne?
Her følger en række synsproblemer, som er forbundet med genetik:
- Farveblindhed
- Langsynethed
- Nærsynethed
- Bygningsfejl
- Grøn stær
- Grå stær
Forskning viser, at genetik spiller en større rolle for de mest almindelige synsproblemer. Derfor er det vigtigt for patienter med synsproblemer i familien at besøge en optiker eller øjenlæge regelmæssigt, uanset hvor sunde øjnene føles.
Behandling af genetiske synsproblemer
Selvom du ikke kan løbe fra dine gener, er der heldigvis meget, der kan gøres for at håndtere de fleste af de nævnte tilstande, især hvis de opdages tidligt. Ved at have kendskab til din families sundhedshistorie og vide, hvilke lidelser du måske har arvet, kan du få en idé om, hvad der skal behandles. Gennem årlige øjenundersøgelser kan du identificere og behandle synsproblemer effektivt. Derudover kan du foretage ændringer i din livsstil, som kan hjælpe med at minimere risikoen for eller håndtere synslidelser.
Synskorrigering
Det er især langsynethed, nærsynethed og bygningsfejl, som kan korrigeres. Farveblindhed kan også til dels korrigeres for med briller, dog kun for nogle patienter. Nærsynethed er meget almindeligt, men det er ikke kun genetik, som er afgørende for, om man lider af nærsynethed, men også mængden af arbejde man bruger på at læse, se på skærme eller mængden af tid ude i sollys. I forhold til genetik opstår nærsynethed som følge af en række af gener, hvorfor det er svært at identificere et klart mønster i de gener, som forårsager nærsynethed.
Ligesom med nærsynethed, kan langsynethed og bygningsfejl korrigeres for med briller, kontaktlinser eller øjenlaseroperationer. Til bygningsfejl bliver der designet særlige brilleglas til hver enkelt patient for at modvirke forvrængninger, som bygningsfejlen skaber. Det samme gælder kontaktlinser. Her kan optikere som Synoptik hjælpe med at beslutte, hvilke kontaktlinser, der passer bedst til dig og dine behov. En øjenlaseroperation kan både korrigere for nærsynethed, langsynethed og bygningsfejl. En øjenlaseroperation udføres typisk med en operations-simulator, som først arbejder efter et digitalt billede af dit øje, hvor den undersøger, hvordan øjet bedst muligt kan opereres. Hos øjenlægen Peter Brincker bliver der f.eks. gjort brug af en Carl Zeiss VisuMax Mel 90 – Eximer der med sin eye-tracking teknologi sporer øjet, så patienten kan hoste eller ligge uroligt uden, at det påvirker laserbehandlingen. Du kan få en gratis forundersøgelse til laseroperationer hos Memira Eyecenter, Øjenklinikken Hørsholm eller øjenlægen Peter Brincker.
Behandling af grå og grønne stær
Grå stær kan både opstå som følge af genetik, men det kan i lige så høj grad opstå som følge af miljø i form af øjenskader, øjenoperationer, betændelse i øjet eller som bivirkning til medicin. Grå stær kan opereres væk og kræver derfor ikke medicin.
Grøn stær kan i modsætning til grå stær ikke opereres væk, men det kan behandles. Der er stadig ikke en klar forklaring på sammenhængen mellem grøn stær og vores gener, hvor adskillige gener kan bidrage til udviklingen af grøn stær, hvor ikke ét gen alene er den klare synder. Det er derfor vigtigt at huske, hvis du er i familie med en, som lider af grøn stær, er der større risiko for, at du også udvikler grøn stær. Jo hurtigere grøn stær opdages, jo mere af synet kan bevares. Husk derfor at få øjnene tjekket regelmæssigt.
Uanset om det er gener eller livsstil, som har påvirket dit syn, er vores øjne vigtige at tage hånd om. Ved at være opmærksom på din families sundhedshistorie og regelmæssigt tage en tur forbi øjenlægen, kan du proaktivt håndtere eventuelle synsproblemer. Heldigvis er der som nævnt flere behandlingsmuligheder tilgængelige for os i dag.
Læs mere om genetik og synslidelser her.