Konditionstræning kan måske forebygge synsbesvær

19. januar 2024
Diverse
1 0
Konditionstræning kan måske forebygge synsbesvær

Der er nok kun de allerfærreste, der ikke kender til motionens mange positive effekter på krop og sind. Det seneste århundrede har vi mennesker lært ufatteligt meget om fordelene ved motionering og træning for diabetes, vægten, hjerte-kar-sygdomme og meget mere. Nu er en ny rapport landet, der tyder på, at motion er en fordel for endnu et aspekt – nemlig synet. Det velansete tidsskrift Investigative Ophthalmology & Visual har udgivet undersøgelsen, der kan ændre vores forståelse af sammenhængen mellem syn og motion. Selve undersøgelsen er udført med mus og kan i sidste ende danne grobund for helt nye sundhedsmæssige anbefalinger. 

6 mus i er hamsterhjul

Forskerne bag denne banebrydende undersøgelse placerede to bure i et laboratorie, hvorefter de placerede seks mus i hver bur. I det ene bur kunne musene frit benytte et hamsterhjul for at få regelmæssig motion. I det andet havde musene slet ikke mulighed for at motionere. Fire uger efter, at musene blev placeret i de to bure, blev de hevet op en efter en. Nu gennemgik musene en meget specifik laserbehandling af deres øjne, der havde til formål at simulere mange års normal slitage af et øje. De 12 mus gennemgår nu en såkaldt kirurgisk genoptræning, hvorefter holdet af forskere observerede musene meget tæt i en uge.

Stor effekt hos mus

Resultaterne var så banebrydende, at tidsskriftet Investigative Ophthalmology & Visual erklærede, at undersøgelsen kunne være startskuddet til en helt ny forståelse af samspillet mellem regelmæssig motionering og forebyggelse af nedsat syn. Under observationen af musene efter den kirurgiske genoptræning kunne forskerne nemlig konstatere, at musene, der havde haft fri adgang til et hamsterhjul, havde en væsentligt mindre grad af synsbesvær i forhold til musene fra det andet bur. Det var særligt en helt bestemt form for synsbesvær, som den regelmæssige motion tilsyneladende havde en forebyggende effekt på. Tilstanden hedder aldersrelateret maculadegeneration, som ofte forkortes AMD. Denne tilstand bliver ofte kaldt for alderssyn, og er kendetegnet ved et falmende syn med alderen. Dermed er der gode takter for banebrydende viden, men det er stadig alt for tidligt at konkludere, at samme effekt skulle gøre sig gældende hos mennesker.

Effekten ikke påvist hos mennesker endnu

Selvom dette studie som sagt er banebrydende og kan være essensen i nye sundhedsanbefalinger til forebyggelse af alderssyn, så er det altså kun bevist hos mus. Det er en helt normal del af den videnskabelige proces, at man først tester på mus og herefter kan udvide og bygge videre på denne viden. Derfor skriver det internationale og anerkendte tidsskrift også, at forskere verden over opfordres til at bygge videre på forskernes undersøgelse. Med en større mængde data fra en række potentielle nye undersøgelser vil vi nemlig komme tættere på svaret om, hvorvidt motion kan være med til at forebygge svagt syn med alderen hos mennesker.

Jeg faldt selv over denne undersøgelse, da jeg surfede på internettet og endte på en hjemmeside for en øjenkirurgisk klinik. Her havde øjenkirurg Peter Brincker skrevet en flot artikel om de mulige fremtidsperspektiver ved denne nye undersøgelse. Herefter gik jeg et niveau dybere og undersøgte emnet selv, og mange aktører herunder Øjenforeningen bakker også op om, at motion er godt for øjnene. Her nævner de en anden dansk undersøgelse, der havde til formål at undersøge samme emne.

Dansk undersøgelse underbygger teorien

Denne gang var undersøgelsen ikke rettet mod mus – i stedet testede man teorien på mennesker. Det blev dog – heldigvis – gjort på en langt mere skånsom måde. Hele 900 deltagere i aldersgruppen 30-60 fik undersøgt deres såkaldte “gule plet”, der kan afsløre tidlige stadier af aldersrelateret maculadegeneration. Herefter fik alle deltagere et spørgeskema, hvor de skulle angive en række data om deres niveau af motionering.

Undersøgelsens resultater bekræfter teorien fra den undersøgelse, der blev udgivet i Investigative Ophthalmology & Visual. De deltagere i den danske undersøgelse, som var aktive 7 timer om ugen eller derover, havde tre gange mindre risiko for at udvikle typen af synsbesvær end de deltagere, der blot var aktive 2 timer om ugen eller derunder. I denne undersøgelse blev aktivitet defineret som alt fra cykling og anden motionering over almindelig gang til andre fysiske aktiviteter som havearbejde. Dermed er der endnu større belæg for den påstand, som jeg faldt over hos øjenkirurg Peter Brincker. Det kan altså allerede ses som en sundhedsmæssig anbefaling at motionere for at forebygge svagt syn med alderen, men der er stadig behov for flere undersøgelser, før graden af effekt kan påvises retvisende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *