Det er meget vigtigt at tage stress alvorligt. For selvom sygdommen ofte omtales som en henslængt folkesygdom og hyppigt bliver brugt i hverdagssammenhænge, så kan det være en ganske alvorlig diagnose. Stress kan nemlig føre til en lang række af helbredsforstyrrelser, heriblandt synsforstyrrelser eller decideret synstab. I teksten nedenfor vil du derfor få forklaret, hvad stressøje er.
Stress påvirker folk meget forskelligt. Derfor er det også langt fra alle mennesker, der vil blive udsat for sygdommens mere alvorlige symptomer. Det er dog vigtigt at være opmærksom på stress, også selvom man er vant til et hektisk hverdagsliv og en fyldt kalender. Et forhøjet niveau af stresshormonet kortisol er nemlig en risikofaktor for stressøje. Statistisk set bliver særligt mænd i 35-50-års-alderen udsat for sygdommen, men alle bør være meget opmærksomme på symptomerne.
Symptomer
Hvis du oplever pludselige forandringer i synet som eksempelvis sløret syn eller formforvrængninger som bugtede linjer og hoppende bogstaver, så bør du være opmærksom. I de fleste tilfælde vil symptomerne starte på det ene øje. I forbindelse med tjek finder mange dog ud af, at sygdommen er påbegyndt på begge øjne.
Stressøjes bagvedliggende årsag er, at der sker en udsivning fra blodkarrene i årehinden. Dette kan i sidste ende forårsage nethindeløsning og underliggende væskeansamling, som kan have store konsekvenser for synet.
Udviklingen for stressøje
De fleste, der bliver ramt af stressøje, vil opleve, at deres nethindeløsning og væskeansamling forsvinder af sig selv. Det sker typisk inden for en periode på tre til fire måneder, hvorefter synet selv normaliseres. Det er bare ikke alle, der oplever denne bedring komme af sig selv. I de mest svære tilfælde vil sygdommen føre til svær synsnedsættelse og kræve behandling med indsprøjtninger i øjet.
Behandling af stressøje
Hvis diagnosen med stressøje medfører mærkbare og væsentlige gener, så vil behandling blive tilbudt. Det samme gælder, hvis øjenlægen kan observere skader på nethinden. Væskeansamling bag nethinden udløser nemlig risikoen for varigt synstab. Er dette tilfældet, så vil patienten blive behandlet med varm eller kold laserbehandling.
Alle behandlinger er forholdsvist nye, hvorfor der ikke er store, underliggende kliniske studier bag. Man ved dog, at kold laserbehandling har en god effekt.
Kontakt en øjenlæge
Hvis man læser på nettet kan man hurtigt komme til at stille sig selv den ene efter den anden diagnose. Det er derfor ikke hensigtsmæssigt at søge nettet tyndt for råd og diagnoser. I stedet bør du kontakte en øjenlæge. At opleve sløret syn og forvrængninger kan nemlig blive forvekslet med andre øjensygdomme. Måske endda nogle, der er langt mindre alvorlige end stressøje. Derfor skal du tage kontakt til en professionel.
Her får 3 bud på kompetente øjenlæger forskellige steder i landet:
- Øjenlæge- og kirurg Peter Brincker har over 30 års erfaring. Han har særligt forsket i kontaktlinser og udvikling af laserformer til behandling af grøn stær. I sin klinik tilbyder øjenlæge Peter Brincker en række af forskellige laseroperationer, blandt andet til behandling af nær- og langsynethed, tynde hornhinder eller bygningsfejl. Klinikken holder til i Charlottenlund, hvor øjenlæge Peter Brincker byder patienter fra hele landet velkommen.
- Er du bosat på Fyn, så kan du besøge øjenlæge Benny Jacobsen ved Jacobsens Øjenklinik i Vissenbjerg i Assens Kommune. Her får du blandt andet mulighed for akutte tider, vurdering af børn og operation for overskydende hud på de øvre øjenlåg. Øjenlægen tilbyder desuden diagnosticering af grå og grøn stær og meget mere.
- Hvis du derimod er bosat i Jylland, kan du tage kontakt til speciallæge i øjensygdomme, Kirsten Bjerre. I Øjenklinikken Foldegade i Vejle kan du blive behandlet af Kirsten Bjerre, der tidligere har været overlæge på Vejle Sygehus med ansvar for øjenlågskirurgi og AMD, som er en lidelse hvor patienter oplever alderspletter på nethinden.