Er du ved at tage ud på boligrejsen og drømmer om at finde dit fremtidige hjem? Så har du uden tvivl stødt på begrebet “ejerskifteforsikring”. Ejerskifteforsikringen kan være lidt af en gåde, der kræver, at du dykker ned i detaljerne og undersøger, hvordan du kan få gavn af den. Er du derimod i færd med at købe et nybygget hus eller en ubebygget grund, behøver du ikke bruge mere tid på ejerskifteforsikringen, da det ikke vil være muligt for dig at tegne den.
Ejerskifteforsikringen er et værdifuldt redskab for boligkøbere, der søger tryghed og beskyttelse i deres boliginvestering. For at kunne tegne ejerskifteforsikringen kræves det, at boligen er udstyret med en tilstandsrapport, elinstallationsrapport, og at sælgeren har tilbudt forsikringen til dig. En ejerskifteforsikring beskytter dig mod uforudsete skader og mangler, som ikke kan forventes i forhold til husets alder eller vedligeholdelsestilstand, og som du samtidig ikke er blevet gjort opmærksom på i boligens tilstandsrapport, elinstallationsrapport eller af sælgeren.
Med en ejerskifteforsikring vil du som køber blive dækket mod potentielle overraskelser, der kan påvirke økonomi og komfort. Har du brug for ro i sindet i forbindelse med boligkøbet, bør du overveje en ejerskifteforsikring, hvis du søger beskyttelse mod uforudsete udfordringer.
Tilstands- og elinstallationsrapport
I forsikringsbetingelsen for en ejerskifteforsikring er det altid gældende, at skaden ikke må være nævnt i hverken tilstandsrapporten eller elinstallationsrapporten for at dække skaden. Som boligkøber er det afgørende at læse tilstandsrapporten og elinstallationsrapporten grundigt for at få en forståelse af, hvad forsikringen dækker, og hvad den ikke vil dække.
Når elinstallationsrapporten udføres, foretager den autoriserede elinstallatør en visuel gennemgang af elinstallationer i hus, garage, udhuse og andre bygninger med elinstallationer. Det er vigtigt at bemærke, at der ikke udføres en gennemgang af installationer, der er utilgængelige eller placeret uden for selve bygningerne. Tilstandsrapporten beskriver synlige skader på boligen samt forhold, som senere potentielt kan udvikle sig til skader.
Rapporterne giver en vurdering af boligens aktuelle tilstand og identificerer potentielle områder, hvor der kan komme problemer i fremtiden. Læs her, hvordan du skal fortolke tilstands- og elinstallationsrapporterne.
Hvad er hustypen?
Når du læser rapporterne, skal du fokusere på, hvilke type hus du har. En skade for en hustype, vil ikke nødvendigvis blive anset som en skade for en anden hustype. Et godt eksempel er, hvis du køber et gammelt hus, så vil fugt i kælderen ikke blive anset som en skade. Er det derimod et nyere hus, anses det som en skade. Derfor er det afgørende, hvilken hustype, der er tale om i forhold til, hvilke skader du kan få dækket.
Når du nøje gennemgår rapporterne, er det essentielt at have fokus på den specifikke hustype, du har med at gøre. Det er vigtigt at forstå, at en skade på én type af hus ikke vil kategoriseres som en skade for en anden type af hus. Et godt eksempel er et ældre hus, som har fugt i kælderen, men da det er et gammelt hus, er det en forventet skade. Samme skade i et nyere hus vil derimod blive vurderet som en skade, da fugt i kælderen ikke forventes i moderne konstruktioner.
Altså er det vigtigt, at du har en forståelse af, hvilke hustype du er ved at købe, så du kan vurdere, hvilke skader der kan være dækket af forsikringen. Du kan læse mere om de 16 forskellige hustyper på sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.
Hvilke skader kan dækkes?
Hvis du opdager en skade eller et potentielt problem i din bolig, der senere har resulteret i en reel skade, er det vigtigt, at skaden var til stede, da du overtog boligen. Det kan være alt fra lækage, revnedannelse til manglende bygningsdele, som tydeligt reducerer boligens værdi eller brugbarhed i forhold til huse af samme type og alder. Som sagt må du heller ikke have kendskab til skaden på forhånd enten fra tilstandsrapporten, elinstallationsrapporten eller sælgeren.
Ejerskifteforsikringen dækker primært skader på selve bygningen og ikke grunden. Hvis boligen har haft ukendte forhold, som senere kan udvikle sig til en skade, skal det være muligt for dig at sandsynliggøre, at disse forhold vil udvikle sig til reelle skader for at få dem dækket af forsikringen.
Forsikringen dækker ikke
Ejerskifteforsikringen dækker ikke en skade, hvis den er konsekvens af et forhold, der allerede er blevet påpeget i tidligere rapporter, da rapporterne tjener som dokumentation for boligens tilstand på tidspunktet for overtagelsen. Derfor dækker forsikringen ikke skader, der allerede var kendt inden købet. Normalt dækker ejerskifteforsikringen heller ikke skader relateret til kosmetiske forhold, medmindre du har valgt at købe en udvidet ejerskifteforsikring, hvor dette indgår.
Undersøg forskellige forsikringer
Nu hvor du har fået en grundig indsigt i, hvordan en ejerskifteforsikring kan beskytte dig, er det tid til at tage det næste skridt og udforske flere forskellige forsikringstilbud. I Danmark findes der flere forsikringsselskaber, der tilbyder ejerskifteforsikring, herunder Alm. Brand, Frida Forsikring samt Dansk Boligforsikring og husk at læse forsikringsbetingelserne for hvert forsikringsselskab. Sammenlign gerne tilbuddene, forsikringsbetingelserne samt de specifikke dækninger.
Tag kontakt til forsikringsselskaberne
Alm. Brand på tlf. 96 10 17 17.
Frida Forsikring på tlf. 70 70 78 79 eller mail: info@fridaforsikring.dk.
Dansk Boligforsikring på tlf. 59 49 88 44 eller mail: info@danskboligforsikring.dk.