Guide til dit første boligkøb

30. juni 2022
Ejendomme
0 0
Guide til dit første boligkøb

Det er en stor beslutning at skulle i gang med sit første boligkøb. For med en sådan beslutning følger mange økonomiske, personlige og praktiske overvejelser. Derfor kan det hurtigt blive en meget overvældende oplevelse, som kan føles svært at overskue. 

Hvis du går og prøver at finde ud af, hvad du skal stille op og være opmærksom på i forbindelse med dit første boligkøb, så læs med her. Du får nemlig en række gode råd til, hvad du bør være opmærksom på for at få en så tryg og god oplevelse som muligt.

Find dine bedste lånemuligheder

Selvom du muligvis har haft den samme bank i årevis, så kan det godt betale sig på den lange bane at se på andre bankers muligheder for lån. Det kan nemlig blive en helt afgørende faktor for din økonomi og oplevelsen med boligkøbet på sigt.

På internettet kan du se og sammenligne tilbud på boliglån og danne dig et overblik over, hvad de forskellige banker tilbyder. Du kan også tage personlig kontakt til eksempelvis Nordea, Totalkredit, Jyske Bank eller en helt fjerde instans for at høre nærmere.

Forbered din økonomi

Hvis banken skal låne dig penge til et boligkøb, så bliver din økonomi nødt til at udstråle finansiel stabilitet og sikkerhed. Banker vil nemlig gerne være sikre på, at din økonomiske situation kan klare et så stort lån, som netop et boligkøb er.

Hvis tanken om økonomi giver dig følelsen af at være lidt rundt på gulvet, så har Forbrugerrådet Tænk lavet en lille guide til, hvordan du får styr på pengepungen.

Få en forhåndsgodkendelse fra banken så tidligt som muligt

Dit boligeventyr bliver en hel del nemmere fra det øjeblik, du får en forhåndsgodkendelse fra din bank. Herefter kan du meget friere iværksætte boligkøbet. Med en forhåndsgodkendelse på plads får du mulighed for at handle hurtigt, hvis du pludselig finder din drømmebolig. Du mindsker også risikoen for at blive skuffet, da du ikke skal frygte at give afkald på et muligt, fremtidigt hjem grundet finansielle omstændigheder. En forhåndsgodkendelse giver dig altså færre bekymringer at forholde dig til under processen med boligkøb.

Læg et budget tidligt

For at undgå skuffelser eller at komme galt afsted, så bør du lægge et budget for dig selv så tidligt som muligt. Budgettet bør blandt andet tage udgangspunkt i din indkomst, din eventuelle opsparing og det lån, som du optager i forbindelse med boligkøbet. Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal tolke på din økonomiske situation, så tal med din bank om det og hør, hvad de anbefaler for netop din situation. 

Lav en liste over hjemmets musthaves 

For dig selv er det en rigtig god idé at lave en klar og tydelig liste over, hvad din bolig skal have. Det behøver ikke kun dreje sig om selve boligen, men kan med fordel også relatere sig til beliggenhed og område i øvrigt. Gør dig derfor klart, hvad du ønsker af boligen. Er det et bestemt antal værelser, indkøbsmuligheder, et stærkt lokalsamfund i området eller noget helt andet? Til dette har Videncentret Bolius blandt andet lavet en yderligere liste over gode råd i forbindelse med køb af hus eller lejlighed, som du kan læse her.

Find en mægler, der kan hjælpe med rådgivning

Hvis du er førstegangskøber og ikke føler dig som ekspert på boligområdet, så alliér dig med en mægler, som kan rådgive og støtte dig i processen. Mæglerne har en stor viden, og kan derfor hjælpe dig med usikkerheder om alt fra besigtigelse af ejendommen, hjælp til prisforhandling og juridisk køberrådgivning. Alt afhængigt af, hvor du bor eller vil flytte hen i landet, kan du orientere dig om, hvilken mægler der er mulig at hente hjælp fra.

Prøv ikke at forudsige boligmarkedet

Boligmarkedet er en svær ting at blive klog på, især det seneste stykke tid. Generelt er det ikke anbefalelsesværdigt udelukkende at fokusere på markedet, da det netop svinger og forandrer sig meget. På grund af svingene kan det være fristende at gå ud fra, at markedet er på vej mod nye tider og at priserne vil falde, men det er aldrig sikkert. Hvis man har styr på en række omkringliggende faktorer omkring sit boligkøb og har fundet det rette hjem at investere i, så er det højest sandsynligt en god idé.

Bliv forsikret

Forsikringer kan være en pine – både at sætte sig ind i, men også ikke at have. Derfor bør du overveje, hvilke forsikringer der kan hjælpe dig til at få en tryg bolighandel igennem. Her er det eksempelvis meget godt at have en ejerskifteforsikring, da den dækker alvorlige skader og ulovlige installationer, som ikke fremgår af tilstands- eller elinstallationsrapporten.

Du kan blive klogere ved at tage kontakt til Dansk Boligforsikring, der er markedsførende inden for ejerskifteforsikringer og høre nærmere. Kontakt Dansk Boligforsikring via deres hjemmeside danskboligforsikring.dk eller send en mail til info@danskboligforsikring.dk.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *