Hvordan foregår boligkøb uden mægler?

4. september 2023
Ejendomme
1 0
Hvordan foregår boligkøb uden mægler?

Køb af bolig er en stor beslutning med flere komplicerede processer, hvorfor de fleste traditionelt set vælger at samarbejde med en ejendomsmægler, som er den person, der har overblikket over hele købsprocessen, men i nogle tilfælde vælger sælgeren alligevel selv at stå for det. I denne artikel vælger vi derfor at gå i den anden retning og undersøge, hvordan boligkøb foregår, hvis der ikke bliver gjort brug af en ejendomsmægler. 

I mangel af en ejendomsmægler vil både sælger og køber normalt finde hinanden via sociale medier eller forskellige boligplatforme, hvor de herefter forhandler om betingelserne for bolighandlen. Hvis købsaftalen ikke gør brug af en anerkendt standardformulering, kan det være svært for køberen at sikre sig, at alle boligens bilag er blevet præsenteret for dem. Tager bolighandlen derimod udgangspunkt i en standardformular til bolighandler, f.eks. hvis den er udarbejdet af Dansk Ejendomsmæglerforening, vil handlen være underlagt særlige krav til undersøgelsen af ejendommen. 

Sælgeren uden ejendomsmægler

Der kan være økonomiske fordele for sælgeren, hvis bolighandlen gennemføres uden en ejendomsmægler, men det indebærer samtidig flere potentielle udfordringer. Som sælger skal du, inden du går videre med salget, sikre dig, at du har anskaffet de nødvendige dokumenter og rapporter om ejendommen. Det gælder blandt andet tinglysning, tilstandsrapport, elinstallationsrapport, BBR-meddelelse og ejendommens energimærkning. Det er en forudsætning, at sælgeren har orden i ovenstående dokumenter, når en ejendom skal sælges.

Selvom du vælger at sælge boligen uden hjælp fra en ejendomsmægler, kan det stadig være en fordel at søge professionel rådgivning fra en boligadvokat. En sådan advokat vil hjælpe dig med at sikre, at du indgår i en velovervejet aftale, der er i overensstemmelse med gældende lovbestemmelser. Hvis du vælger at rådføre dig med en boligadvokat, kan du få hjælp hos Hviid Advokater, NEMADVOKAT eller Boligadvokat Aarhus. 

Hvordan prissættes boligen?

I tilfælde af en bolighandel uden involvering af en ejendomsmægler har du som sælger mulighed for at udføre forhandlingen af prisen selv. Det anbefales derfor at foretage en omhyggelig analyse af priserne på tilsvarende boliger i det omkringliggende område for at opnå en klar forståelse af, hvordan din bolig bør prissættes. 

Samtidig er det afgørende at have en dybdegående forståelse af betalingsprocessen. I denne sammenhæng kan det være hensigtsmæssigt at konsultere din bank eller et andet anerkendt finansieringsinstitut. Disse institutioner kan yde kompetent rådgivning og give detaljeret information vedrørende betalingsprocessen, herunder eventuelle relaterede gebyrer. Det er vigtigt at bemærke, at du ikke er forpligtet til at samarbejde med din bank, da du også har muligheden for at vælge en alternativ finansiel institution. Hvis du allerede har valgt at rådføre dig med en boligadvokat, kan de ligeledes hjælpe med at gennemføre betalingsprocessen på en nem og sikker måde. 

Huseftersynsordningen

Som sælger skal du opfylde visse krav for at leve op til huseftersynsordningen. Huseftersynsordningen er indført for at øge forbrugssikkerheden både for sælgeren og køberen i forbindelse med bolighandel, men det er op til sælgeren, om de vil benytte sig af huseftersynsordningen. Hvis du som sælger benytter dig af huseftersynsordningen, vil du opnå ansvarsfrihed for skjulte skader på boligen. Samtidig er det heller ikke muligt for køberen at tegne en ejerskifteforsikring, hvis sælgeren ikke benytter sig af huseftersynsordningen.

Uden huseftersynsordningen vil sælgeren være ansvarlig for boligens tilstand i op til 10 år efter, den er blevet solgt. Derfor er det samtidig en god idé at få køberen til at tegne en ejerskifteforsikring, da forsikringen vil hjælpe køberen med at få rettet op på potentielle fejl og mangler på boligen. For at leve op til huseftersynsordningen skal sælgeren indhente en tilstandsrapport, elinstallationsrapport og et tilbud på en ejerskifteforsikring, hvor sælgeren tilbyder at betale halvdelen af forsikringspræmien. En ejerskifteforsikring kan tegnes hos Dansk Boligforsikring, Gjensidige eller Topdanmark. For yderligere beskyttelse som sælger kan du desuden tegne en sælgeransvarsforsikring blandt andet hos Dansk Boligforsikring. 

Ulemper ved boligkøb uden ejendomsmægler

Uden en ejendomsmægler eller hjælp fra boligadvokater vil du som boligsælger stå med hele ansvaret selv. 

  • Hvis din ejendom er beliggende i et mindre eftertragtet område, kan det være udfordrende selv at stå for markedsføringen og annonceringen af boligen.
  • Det ligger ligeledes udelukkende hos boligsælgeren at påtage sig ansvaret for ejendommens dokumentation. Det gælder blandt andet de dokumenter og rapporter, som blev nævnt under “sælgeren uden ejendomsmægleren”.  
  • At tage ansvaret for salg af egen ejendom kan være en tidskrævende proces. 
  • Potentielle købere kan opfatte selvsalg som mere usikkert, hvorfor de primært vil henvende sig til velkendte ejendomsmæglere. Derfor kan selvsalg potentielt medføre en risiko for at miste mulige købere.  

Ved salg af bolig uden en ejendomsmægler er det derfor nødvendigt, at du har styr på alle de juridiske aspekter af ejendomshandlen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *