Undgå sneblindhed – husk beskyttelse på skiferien

5. marts 2024
Fritid
1 0
Undgå sneblindhed – husk beskyttelse på skiferien

Er du en af de heldige, der lige skal nå en herlig skiferie, før alt sneen smelter, så kan du med fordel læse med her. Det er nemlig en rigtig dårlig ide at gå ned på udstyr – og særligt det udstyr, der beskytter øjnene. Når man griber solbrillerne eller de nye smarte skibriller før en dag på skipisterne, så er det ikke kun for at se godt ud. Ifølge øjenlægerne er beskyttelse af øjnene også en vigtig grund til at tage solbriller eller skibriller med på skiferien.

Måske er du vant til at køre ned ad pisterne i alperne, og så er du måske også helt bekendt med fænomenet ‘sneblindhed’, men er du ny på pisterne, så er det relevant at forstå, hvad sneblindhed betyder, og hvor vigtig beskyttelsen er. Hvis man er opmærksom og beskytter sine øjne ordentligt, kan man nemlig helt undgå at stifte bekendtskab med sneblindhed og tilstandens symptomer. 

Hvad er sneblindhed? 

Når vejret er lige, som man drømmer om det på skiferien – skyfri himmel, solstrålerne varmer i ansigtet samtidig med, at man suser ned ad nyfalden sne – så er det faktisk her, at sneblindhed kan opstå på skiferien. Når solens skarpe stråler reflekteres i sneen, bliver øjnene udsat for et ekstremt stærkt lys, som kan skade ens øjne. Solens lys indeholder alle farver, men det er særligt det ultraviolette lys, der kan være skadeligt for øjnene, hvis man opholder sig i det skarpe sollys i flere timer. Der sker imidlertid ikke noget, hvis man bliver udsat for dette ultraviolette lys i en kort periode, men det er vigtigt at være opmærksom på, hvis du skal ud på pisterne hele dagen i solen. På en lang dag kan dine øjne nemlig blive udsat for så store mængder ultraviolet lys, at du kan opleve de negative konsekvenser ved sneblindhed.

Tilstanden opstår, fordi øjets yderste beskyttelseslag horn- og bindehinden bliver udsat for så stor en mængde af ultraviolet lys i en længere periode. Når vi snakker om sneblindhed, så er det lettest at forestille sig tilstanden som en solforbrænding på huden, hvor huden jo bliver ekstra følsom og smertende. Her er det bare øjets slim- og hornhinde, der bliver forbrændt, og det giver forskellige symptomer.

Symptomerne ved sneblindhed – og den rette beskyttelse

Ved sneblindhed vil du opleve en irriterende følelse af, at du har grus i øjnene. Hertil vil du oftest opleve smerter i øjnene, og du vil være følsom over for lys. Symptomerne opstår først et stykke tid efter, man har været udsat for det skarpe lys, og derfor er det også for sent at gøre noget, før skaden er sket. Øjenlæge Peter Brincker anbefaler derfor, at man altid har enten solbriller eller skibriller på, når man står på ski eller går tur et sted, hvor der er meget sne. Her er det for så vidt lige meget, hvilken type briller man bruger, så længe brillerne beskytter mod ultraviolet lys, som de fleste kender under betegnelsen UV-stråling. De gode gamle Ray-Ban solbriller fra skuffen kan sagtens bruges til formålet, men mange vælger også de tætsiddende skibriller, og det er der flere andre fordele ved. Skibrillerne har nemlig også den fordel, at de netop sidder tæt ind til ansigtet. Dermed beskyttes øjet også for vind, kulde samt småsten og andet, som man kan få viftet op i øjet på pisten. Dermed har skibrillerne flere fordele, men i forhold til UV-stråling og sneblindhed går alle brilletyper med UV-beskyttelse an.

I de fleste tilfælde er sneblindhed en tilstand, der går over helt af sig selv. De fleste vil opleve, at symptomerne først starter nogle timer efter udsættelsen for meget sollys, men at symptomerne går i sig selv i løbet af den næste dag/de næste par dage. Hvis man har været på pisterne fra morgenstund til afterski, kan øjet dog have oplevet en langvarig udsættelse af ultraviolet lys, og her kan man risikere at udvikle vedvarende irritation/smerter. Derfor er det en god ide at søge egen læge eller en øjenspecialist, hvis man oplever vedvarende gener fra sneblindhed. En øjenlæge vil kunne give gode råd om, hvordan man lindrer smerterne og sørger for, at man ikke ender med vedvarende gener. Hvis sneblindheden kommer i vejen for din gode skitur, så er der heldigvis flere ting, som du selv kan gøre for at lindre tilstanden. Først og fremmest er øjnene meget lysfølsomme. Derfor virker det for mange lindrende, hvis man finder et helt mørkt rum, hvor man kan opholde sig. Herudover findes der forskellige øjensalver, der kan afhjælpe smerterne. Spørg din apoteker, som kan vise dig de bedste løsninger. Hvis du gerne vil vide mere, så kan du læse meget mere her på øjenlæge Peter Brinckers blog, hvor jeg selv faldt over historien og opfordringen til at beskytte sine øjne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *