En verden uden farver – hvordan ser en farveblind?

2. september 2022
Diverse
1 0
En verden uden farver – hvordan ser en farveblind?

Farveblindhed kan være svært at forstå, især når man ikke selv lider af det. Det er svært at sætte sig ind i et se verden i andre farvetoner, end det man selv har gjort hele sit liv.

At blive født farveblind er en arvelig tilstand og er bundet på kønskromosomet X. Det er 5-8% af alle mænd som fødes farveblind, men kun 1 % af kvinder fødes med farveblindhed. Farveblindhed kan også udløses af andre øjensygdomme, men i denne artikel er der primært fokus på den arvelige farveblindhed. 

Typer af farveblindhed

Der er som sagt forskellige former for farveblindhed. Det er kun de færreste farveblinde, som slet ingen farver ser. Det er den mest sjældne form for farveblindhed, når personers øjne slet ingen farver opfanger. Det er kun omkring 100 mennesker i Danmark, som oplever denne verden i sort/hvid.

Fra den mest sjældne farveblindhed, går vi til den mest almindelige. Det er rød/grøn farveblindhed. Den rød/grønne farveblind er karakteriseret ved en forvirring i opfattelsen af grøn og rød. Denne form kan gå i begge retninger, som enten viser mere grønne toner eller mere røde toner i farverne. Rød/grøn farveblindhed kan kun videreføres fra mor til søn. En far kan altså ikke give denne form for farveblindhed videre. Selvom man kalder det at være rød/grøn farveblind, bliver hele farvepaletten stadig påvirket. 

En farveblindhed som først, på grund af aldring, kan forekomme senere i livet, er øjets følsomhed i opfattelsen af blå farver. Den blå farve opfattes i stedet mørkere og mindre levende. Fordi det er aldring af øjne, som skaber denne form for farveblindhed, forekommer denne også lige meget hos mænd og kvinder. 

Hvordan er øjet opbygget?

Øjets nethinde består af to slags lysfølsomme sanseceller; tappe og stave. Stavene er orienteringssynet, som gør, at vi kan se bevægelser og skelne kontraster i svag belysning. Det er tappene, som giver et skarpt syn og farvesynet. Der er tre slags tapper, som hver optager enten rød, grøn eller blå farver, de tre primærfarver. De resterende farvenuancer består af en blanding af sanseindtrykkene fra de tre slags tapper. 

En ikke farveblind kan typisk opfange 1 million forskellige toner af farver. De har de tre nævnte tapper, som hver er følsomme over for lysets forskellige bølgelængder og derigennem skaber opfattelsen af farver. De tre tapper, rød, grøn og blå, samarbejder for at aktivere alle forskellige toner af farver, som en ikke-farveblind kan se. Man anser, at en der lider af den typiske grøn/røde farveblindhed, ofte kun opfatter 10% af alle de farvetoner, en person med normalt farvesyn kan se. 

Hverdagens farveforvirringer

Det kan være frustrerende ikke at se en verden i samme farver som størstedelen af befolkningen. Bl.a. ikke tydeligt at kunne opfange faresignaler som ved et lyskryds. Eller de små glæder som farveblinde heller ikke oplever på samme måde. En solnedgangs varierende farvetoner, og især fejringer, hvor vi kan godt lide at gøre brug af alle lysets farver, som fyrværkeri nytårsaften og julelysene om vinteren, der oplyser de mørke aftener. 

Farveblindhed har ikke kun indflydelse på, hvordan man opfatter verdenen, men påvirker også, hvilke erhverv man kan få arbejde inden for. Hvor det f.eks. er vigtigt at kunne skelne mellem røde og grønne signaler. Det gælder bl.a. pilot, togfører, skibsfører eller arbejde inden for militær eller politi. 

Hvad kan øjenlægerne gøre?

Desværre kan øjenlægerne ikke direkte få farveblindhed til at forsvinde. Dog er der farvekorrigerende briller, som kan gøre farveblinde i stand til at se farver. F. eks. brillerne EnChoma har linser, som bryder lyset og korrigerer for øjet fejlopfattelse af farver, og kan for nogle farveblinde præsenterer dem for verdens farver. Men den totale sort/hvide farveblindhed, som nævnt tidligere, er der ingen kur mod. 

Selvom øjenlægerne endnu ikke har teknologi til at fjerne farveblindhed uden briller, så kan de med teknologiske løsninger opnå andre imponerende resultater. F.eks. Øjenlægen Peter Brincker kan give Super vision med WAVEFRONT teknik. Super vision er et computersystem, der er udviklet af NASA til at styrke astronauters øjne. En teknologi Øjenlægen Peter Brincker har, som kan give ens øjne højere optisk renhed og dermed tilsigte et syn, der er bedre end 100%. Har man allerede problemer med øjnene, kan man også få det fikset. Aros privathospitalet har en øjenafdeling, som bl.a. kan fjerne nærsynethed. Operationen sliber hornhinden fladere i et område over pupillen, hvorefter afladningen af hornhinden afpasses til den styrke briller eller kontaktlinser, man bruger og dermed få øjnene til at fungere uden briller. Linseudskiftning er en anden imponerende teknik. Hos Memira Eyecenter kan man med linseudskiftning fjerne både risikoen for at udvikle grå stær og ens behov for briller eller linser permanent.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *