Hvad er bygningsfejl i øjet? Og hvad kan man gøre ved det?

15. september 2023
Diverse
1 0
Hvad er bygningsfejl i øjet? Og hvad kan man gøre ved det?

Bygningsfejl er en af de mest normale former for synsbesvær. Hele 25% af befolkningen i Danmark har en bygningsfejl, som kræver, at de bruger briller, linser eller operation for at se normalt. Faktisk har de fleste en mindre bygningsfejl fra fødslen, men de fleste har synsfejlen i så lille en grad, at det ikke påvirker deres syn så betydeligt, at de har brug for briller. 

I denne artikel gennemgår vi de forskellige typer af bygningsfejl og mulighederne for behandling. Først skal vi dog gennemgå, hvad en bygningsfejl egentlig er.

Hvad er en bygningsfejl?

En bygningsfejl er – som navnet antyder – en synsfejl som folk har med helt fra fødslen. Man kan altså ikke udvikle en bygningsfejl senere i livet, som det er tilfældet med alderssyn, hvor man eksempelvis får behov for læsebriller i løbet af livet. I enkelte tilfælde er det dog muligt at udvikle en bygningsfejl, hvis øjet bliver udsat for fysisk skade.

Bygningsfejl betyder, at hornhinden har en asymmetrisk krumning, altså at hornhinden ikke er mere oval end helt rund. Når hornhinden er mere oval, oplever man et mere uklart billede på nethinden, som resulterer i et sløret syn.

Symptomerne på bygningsfejl

Da bygningsfejl i de fleste tilfælde er medfødt, vil personen med bygningsfejl ofte opleve symptomerne i løbet af livets tidlige år. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, om ungerne udviser eller italesætter følgende symptomer i en tidlig alder, så de kan få den nødvendige behandling så tidligt som muligt. Symptomerne er som følger:

  • Synet er forvrænget og/eller sløret både på både lang og kort afstand til motivet
  • En følelse af at se dobbelt – dette kan særligt forekomme om aftenen
  • Besvær med læsning
  • Træthed ved læsning
  • Hovedpine

Hvis dit barn giver udtryk for nogle af de ovenstående symptomer, så er det en god ide at bestille en tid til synstest hos en optiker. Der findes et utal af optikerforretninger i de fleste byer, hvor en uddannet optiker kan undersøge øjet og finde frem til den helt rigtige form for briller, linser, behandling eller operation, der skal til for at genoprette et normalt syn. De mest kendte er store kæder som Profiloptik eller Synoptik, men der findes også mange mindre optikerforretninger landet rundt.

Typer af bygningsfejl

Det er hovedsageligt de samme tre typer af bygningsfejl, som de fleste døjer med. En optiker kan hjælpe dig med at finde frem til den specifikke type af bygningsfejl, som du oplever. De tre typer er:

  1. Myopisk bygningsfejl: Personer med en myopisk bygningsfejl vil opleve nærsynethed.
  2. Hyperopisk bygningsfejl: Personer med en hyperopisk bygningsfejl vil opleve langsynethed.
  3. Blandet antistigmatisme: Personer med blandet antistigmatisme vil både opleve nærsynethed og langsynethed.

Herudover kan typerne af bygningsfejl også inddeles i regelmæssige og uregelmæssige bygningsfejl. En regelmæssig bygningsfejl dækker over, at det er en medfødt bygningsfejl, der gør billedet sløret og lyset asymmetrisk. En uregelmæssig bygningsfejl er i stedet, når bygningsfejlen er kommet til senere i livet grundet fysisk skade eller sygdom.

Behandling af bygningsfejl

Der er flere former for behandling og operationer, der kan udbedre en bygningsfejl. Den mest brugte løsning er i form af briller eller linser, hvor en optiker designer linsen i brillerne eller linserne til at modvirke bygningsfejlens effekt, så lyset og billedet fremstår normalt for bæreren. I dag bliver det dog mere og mere normalt, at folk får foretaget en operation, der gør, at de slipper for briller eller linser.

Her findes der igen forskellige typer af operationer, der er udviklet til at helbrede specifikke former for synsfejl. Med en operation vil personen igen kunne læse og stille skarpt på motiver uden behov for at bære dyre briller og linser. Operationen foregår med en meget præcis laser, som kirurgen bruger til at skære en lille del af hornhinden fra, hvorefter hun/han fjerner en smule af vævet under hornhinden. Efterfølgende sættes den lille del af hornhinden tilbage på plads, hvor den selv heler. Med operationen bliver øjet altså mere rundt, hvilket fjerner bygningsfejlen.

Der findes mange forskellige klinikker, hvor man kan få udbedret sin bygningsfejl. Man kan både vælge at få operationen udført på en offentlig eller privat klinik. På portalen Øjenforeningen kan du se alle de øjenlæger og kirurger i dit område, som man kan bestille tid hos uden henvisning og egenbetaling.

Et godt bud på en privat klinik med øjenoperationer i København er EuroEyes København, der er blandt de førende øjenkirurger i Danmark. Øjenlæge og øjenkirurg Peter Brincker behandler også bygningsfejl fra sin private klinik i Gentofte, hvor Peter Brincker faktisk var den første til at operere for bygningsfejl tilbage i 1993.

Jeg håber, at denne artikel har givet dig mere viden om bygningsfejl, symptomer og behandlinger, så du kan hjælpe dine nærmeste med at få et normalt syn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *