Hvordan forløber en øjenlaseroperation for bygningsfejl sig?

3. april 2023
Diverse
1 0
Hvordan forløber en øjenlaseroperation for bygningsfejl sig?

En øjenlaseroperation af bygningsfejl er en effektiv måde at korrigere synsproblemer på, men det kan være en skræmmende oplevelse for nogle patienter, da mange er sarte, når det kommer til ens øjne. Derudover kan en række personer, som lider af synsproblemer, være bekymrede for, hvad bivirkninger ved en laseroperation af øjnene kan have. For at hjælpe med at mindske bekymringer og usikkerhed hos læseren, vil denne artikel beskrive processen ved en operation af bygningsfejl, og hvad man kan forvente før, under og efter operationen. Det skal nævnes, at teknologien, der de seneste år er blevet anvendt til operation af bygningsfejl, er sikker. Det er en tryghed i sig selv, at man som patient ved, at teknologien er gennemtestet og med dokumenteret effekt. 

Før øjenoperationen:

Før operationen vil du have en konsultation med en øjenlæge/øjenkirurg for at afgøre, om en operation af bygningsfejl er den rigtige løsning for dig. Man vil derfor som patient bestille en tid hos en af øjenlægerne til en forundersøgelse, hvor man i samråd med øjenlægen drøfter mulighederne ved forbedring af dit syn. Under denne forundersøgelse vil lægen også stille spørgsmål til dine forventninger, og hvis du har bekymringer eller spørgsmål, vil disse blive afklaret, da det vigtigste skridt i processen er din tryghed.

Din øjenlæge vil undersøge dine øjne og måle synsstyrken for at bestemme den bedste metode til at korrigere dine synsproblemer. Blandt det mest almindelige former for laseroperationsmetoder af øjne er:

  • LASIK (Laser-assisted in situ keratomileusis)
  • PRK (Photorefractive keratectomy)
  • EPI-LASIK (Epithelial Laser-assisted in situ keratomileusis)
  • LASEK (Laser Assisted Sub-Epithelial Keratectomy)
  • WAVEFORNT
  • SMILE (Small incision lenticule extraction)
  • LASERBLENDED VISION
  • RELEX-SMILE (Refractive Lenticule Extration – Small incision lenticule extraction)
  • RELEX-FLEX (Refractive Lenticule Extration – Femtosecond lenticule extraction

Ting, du skal være opmærksom på at informere din øjenlæge om, er eventuelle medicinske tilstande eller medicin, du tager, da det kan påvirke din evne til at gennemgå operationen. Nogle typer af medicin kan have betydning for effekten af laseroperationen, hvorfor øjenlægen skal vide, hvad man tager. 

Før operationen skal du også undgå kontaktlinser i mindst en uge og måske tage medicin for at klargøre dine øjne operationen. Du vil også modtage instruktioner fra øjenlægen om at undgå at spise eller drikke i mindst otte timer før operationen og forberede dig mentalt på processen.

Under operationen:

En operation af bygningsfejl med laser kan tage alt mellem få sekunder til en halv time, men i de fleste tilfælde tager det i omegnen af et kvarter. Det er selve forberedelsen af operationen, der tager tid, hvorimod selve udførelsen, hvor laseren skyder en stråle i øjet, sker på få sekunder. Operationen udføres normalt på en ambulant basis, hvilket betyder, at du ikke behøver at overnatte på hospitalet eller klinikken efter operationen er blevet fuldendt. Før operationen vil man som patient få en lokalbedøvelse i form af øjendråber og eventuelt et beroligende middel for at hjælpe med at reducere angst. 

I forberedelsen til operationen vil øjenlægen ved hjælp af maskinen tage et “print” af det øje, som skal opereres, hvorefter øjenlægen vil bruge simuleringsfunktionen. Gennem simuleringer vælges den fremgangsmåde, som bedst opfylder målet med operationen. Når simuleringen er valgt, overføres denne til laseren, så laseren ved start af operationen, kan implementere simuleringen. Inden for få sekunder bil operationen fuldendes.

Efter operationen:

Efter operationen vil du blive bedt om at tage det roligt i et par dage og undgå anstrengende aktiviteter og kontaktlinser. Du vil sandsynligvis opleve nogle midlertidige bivirkninger, såsom midlertidig sløret syn, lysfølsomhed og tørre øjne. Din øjenlæge vil anvise dig i, hvad du kan gøre for at minimere bivirkningerne i tiden efter operationen. Nogle patienter oplever ikke nævnte bivirkninger. 

Her er hvad du skal være opmærksom på efter operationen i forbindelse med helingsprocessen. For at sikre dig en vellykket helingsproces skal du udføre nedenstående anbefalinger til dagen efter operationen og ugerne efter operationen. Dermed kan du danne de bedste forudsætninger for et vellykket resultat.

Første dag efter operationen

Når operationen er udført, så er det vigtigt, at du har en bekendt med dig, som kan assistere dig resten af dagen, da du skal tage det roligt. Med roligt menes det, at du efter operationen ikke må udføre nogen form for aktivitet, der gør, at dine øjne føler sig anstrengt. Derfor bør du også så vidt muligt lade være med at anvende din mobiltelefon. Endvidere skal du undgå at gnide dig i øjnene, da der kan være bakterier, som kan udvikle sig til en infektion. 

Herunder er der listet en række øjenlæger med praksis i København og omegn. Du kan med fordel tage kontakt til en eller flere af disse, som kan afhjælpe dine bygningsfejl eller anden form for problemer med øjnene.

Ugerne efter operationen

For nogles vedkommende kan der komme bivirkninger i form af tørre øjne og sløret syn opstå. Det er dog helt normalt, når dine øjne skal vænne sig til lyset samt tilpasse sig dit nye og forbedrede syn. Selvom det for mange kan være svært at afholde sig fra aktivitet, gør det sig fortsat gældende at holde det på et lavt niveau. Særligt vil mange øjenlæger anbefale, at man ikke tager en dukkert på stranden, en tur til svømmehallen eller en tredje form for aktivitet, der gør, at man udsætter øjnene for vand, kemikalier, pollen, støv etc.

Konsultation med øjenlægen

Øjenlægen, der har udført operationen, vil give dig en tid til konsultation, så denne kan efterse dine øjne og afgøre, om der eventuelt er komplikationer. Under denne konsultation vil dit syn igen testes som ved forundersøgelsen inden operationen. Her vil dit syn sammenlignes, og øjenlægen vil tjekke, om dine øjne healer korrekt. 

Herunder er der listet en række øjenlæger med praksis i København og omegn. Du kan med fordel tage kontakt til en eller flere af disse, som kan afhjælpe dine bygningsfejl eller anden form for problemer med øjnene.

Kontakt

Peter Brincker    – tlf. 39 64 09 58
EuroEyes             – tlf. 70 60 30 37
Lirema                 – tlf. 92 45 33 22

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *