Sammenhængen mellem dit syn og hovedpiner

24. november 2022
Diverse
1 0
Sammenhængen mellem dit syn og hovedpiner

At have et dårligt syn gør det ikke kun sværere for dig at se og vurdere afstande, men det kan også lede til hovedpine, som forhindrer dig i at udføre opgaver eller aktiviteter i hverdagen. 

Synsproblemer, som giver hovedpine

Hvis du lider af et dårligt syn, kan du i hverdagen komme til at overanstrenge dine øjne, især når du skal læse eller fokusere på mindre detaljer. Når øjnene bliver overanstrengt, kan det lede til spændingshovedpiner. Overanstrengte øjne er dog ikke den eneste årsag til, at synsrelaterede hovedpiner opstår. F.eks. Du kan få ondt i hovedet, hvis du lider af tørre øjne, øjenskader, aldersbetinget makula degeneration, infektion i øjet eller hvis dine øjne ikke er korrigeret for nærsynet- eller langsynethed.  

Ukorrigeret langsynethed

Ikke korrigeret langsynethed hos børn og voksne kan ofte lede til hovedpiner placeret i panden. Hvis du er langsynet, kan det være svært for dig at fokusere på objekter tæt på dig, hvilket vil få øjets muskler til at blive overanstrengt. I forbindelse med at du ubevidst kompenserer for at være langsynet ved at anstrenge øjnene endnu mere, kan hovedpinen blive værre og mere hyppig. 

Presbyopi

Når vi rammer 40 års alderen, kan vi opleve problemer med at fokusere på objekter tæt på. Det at læse, skrive eller f.eks. sy bliver svære opgaver at udføre, fordi genstandene tæt på er sløret. Det kaldes presbyopi, men går også under navnet alderssyn eller gammelmandssyn. Presbyopi kan give hovedpine, fordi vi forsøger at kompensere for vores manglende evne til at fokusere. Dem som i hverdagen arbejder med detaljer, finpudsning, opholder sig i solen i længere perioder eller generelt er langsynet, er i størst risiko for at udvikle presbyopi.

Overanstrengte øjne

Som sagt kan overanstrengte øjne også give en hovedpine, hvis du enten sætter øjnene på overarbejde eller har problemer med at holde fokus. Denne hovedpine kan typisk undgås ved at korrigere synet. Når du overanstrenger fokusmusklen i øjet, kan musklen blive træt, hvilket kan lede til en hovedpine. Fokusmusklen kan overanstrenges, hvis du ser på en skærm i lang tid som computere, mobiler, bærbar, TV eller andre digitale enheder. Ord og billeder på en skærm består af pixels og har derfor ikke klare definerede kanter, som øjnene nemt kan fokusere på, hvorfor øjenmusklerne vil arbejde hårdere, selvom billederne er af høj kvalitet. Symptomer på overanstrengte øjne er ikke kun hovedpine, men inkluderer også sløret syn, tørre øjne, irriterede og sviende øjne, større lysfølsomhed samt problemer med at fokusere.  

Synskorrigering

Langsynethed eller presbyopia kan lede til hovedpiner på grund af manglende synskorrigering. I dag har vi heldigvis flere muligheder, hvor vores syn kan korrigeres med briller, linser eller øjenlaseroperation. 

Hos en optiker kan dit syn blive undersøgt og vurderet, hvor optikere finder ud af, hvorvidt du har brug for briller og hvilke briller, der kan gå ind og aflaste dine øjne, så du ikke vil få slemme hovedpiner fremover. Der er flere optikere i Danmark, hvor det er muligt at få tjekket synet, bl.a. Louis Nielsen, Synoptik eller Profil Optik. Det er også hos dem, du kan vælge at købe kontaktlinser fremfor briller, hvis du foretrækker det. Den sidste mulighed er øjenlaseroperation, som gør at du helt slipper for at bruge briller eller kontaktlinser. Der er mange øjenklinikker, som tilbyder denne behandling, bl.a. Lirema øjenklinik, Øjenlægen Peter Brincker eller EuroEyes. 

Hovedpiner kan som sagt være tegn på, at det er noget galt med synet. Øjenlidelser kan give hovedpine, hvor nogle lidelser er mere alvorlige end andre, derfor er det altid vigtigt at henvende sig til en øjenlæge, så de kan udelukke alvorlige øjensygdomme. Hvis alvorlige øjenlidelser ikke opdages i tide, kan det i værste tilfælde lede til synstab. 

Hovedpiner, som giver synsproblemer

Modsat langsynethed, presbyopi og overanstrengte øjne, som skaber en hovedpine, er der også hovedpiner, som skaber synsproblemer. Det gælder især migræner og klyngehovedpine, også kaldet Hortons hovedpine eller clusterhovedpine. Ved disse hovedpiner forsvinder synsproblemerne også, når hovedpinen er gået over. 

Migræne

Migræner kan både give intense smerter i og rundt om øjnene samt sløret syn. Ofte ser man en aura før den egentlige hovedpine opstår. En aura er visuelle eller sensoriske forstyrrelser, som kan forekomme under eller lige før et migræneanfald. Auraen varer typisk 20 min. og kan give sløret syn, lysblink, en regnbue af lys eller en zig-zag mønstre af glitrende lys. Nogle mennesker oplever kun auraen uden, at migrænen kommer, hvorfor det kan være svært for dem at få deres visuelle problemer diagnosticeret. 

Klyngehovedpine

Klyngehovedpine er slemme hovedpiner, som forekommer i klynger og typisk giver smerter omkring øjet. Smerten kan brede sig videre ned af nakken og til skuldrene. Hovedpinen kan også give røde og løbende øjne samt størrelses forandringer i øjets pupil. 

Der kan altså være mange forskellige årsager til, hvorfor du får en hovedpine, og derfor er det altid en god idé at få tjekket dine øjnes sundhed hos en øjenlæge eller optiker, hvis du oplever slemme eller regelmæssige hovedpiner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *