Svimmelhed og øjensygdomme kan have sammenhæng

6. december 2023
Diverse
1 0
Svimmelhed og øjensygdomme kan have sammenhæng

Snurrer lokalet, gynger gulvet, får du kvalme eller har du svært ved at holde balancen? Symptomer på svimmelhed kan se forskelligt ud, men alle dele af det kan være meget ubehagelige, fordi svimmelhed fører til ubehag og et kontroltab over sin egen krop. Der kan være mange forskellige årsager til, at man føler sig svimmel. Har man lige været ude på en sejltur, en længere biltur eller en tur i karrusellen, så er det helt naturligt at føle sig svimmel, fordi man enten bliver køresyg eller søsyg. I sådan et tilfælde er det vigtigt at få noget væske, mad og hvile, så går svimmelheden over forholdsvis hurtigt efterfølgende.

Opstår der svimmelhed med jævne mellemrum og uden en relevant årsag, så bør du til gengæld reagere på det. Der findes to typer af svimmelhed. Den ene kaldes for den egentlige svimmelhed og den anden kaldes for usikkerhed.

 

Type 1: Den egentlige svimmelhed 

Denne type giver fornemmelsen af at tingene bevæger sig omkring en, gulvet gynger og lokalet snurrer. Det er tilknyttet balancecentret i hjernen, og det har som udgangspunkt ikke en relation til en given øjensygdom. 

Type 2: Usikkerhed 

Denne type gør, at man ikke har den rette balance og synet er som regel også påvirket. Det kan både være sløret, nedsat syn, uklart syn, dobbeltsyn, tågesyn og en manglende evne til at bedømme afstande. Øjensygdomme kan have en indvirkning på denne type svimmelhed, da det kommer fra det sensoriske input i hjernen, som sygdomme relateret til øjnene kan påvirke. 

 

Fire årsager til usikkerhed/svimmelhed 

Den første årsag kan skyldes ens syn. Har man en bygningsfejl, enten nærsynethed eller langsynethed, kræver det, at man bruger briller eller kontaktlinser. Gør man ikke det, vil der kunne opstå usikkerhed, og man vil dermed føle sig svimmel. En anden årsag kan også være, hvis man ikke bruger en brille med den rigtige styrke i. Derfor kan det være en god idé at tage et smut forbi optikeren i første omgang for at undersøge, om man bruger de rigtige briller. 

Den anden årsag til, at man kan opleve usikkerhed, er ved øjenmedicin. Hvis man tager øjenmedicin, er det vigtigt at kontakte en øjenlæge, da det kan være en bivirkning, at man oplever svimmelhed. Bor du i Nordsjælland kan du tage kontakt til øjenlæge Peter Brincker, bor du i Østjylland kan du Jørn Bøgh eller på midtfyn, hvor Peter B Hansen har sin øjenklinik. 

En tredje grund til, at du oplever svimmelhed, kan skyldes lyspåvirkning. Hvis øjet blinker hurtigt ved stærk lys stimulans, kan det overbelaste hjernen og resulterer i usikkerhed. Det kan være svært at fokusere efter og man vil have en fornemmelse af, at balancen bliver langt mere usikker. 

Den fjerde årsag kan skyldes anfaldsfænomener. Lider man af migræne, vil man måske genkende følelsen af  kvalme og svimmelhed. Migræne kan faktisk også påvirke synet, hvorfor man oplever en nedsættelse af synet, som dermed vil give symptomer på usikkerhed. 

 

Laserbehandling kan være en løsning  

Den førstnævnte årsag, bygningsfejl, findes der en kirurgisk løsning. Svimmelhed kan påvirke ens livskvalitet, fordi man ofte vil have et behov for at ligge ned og hvile. Hvis ens funktionsniveau er dalet markant grundet svimmelhed, bør man undersøge alle muligheder for behandling. Her kan laserbehandling være en mulighed, som man bør undersøge. 

Ved behandling med laserteknologi arbejder man med øjets hornhinde, og selvom det kan lyde voldsomt, så går operationen hurtigt, og det er oftest mere tanken om det end praksissen, der er skræmmende. Den førende øjenkirurg Peter Brincker har arbejdet med laserbehandling i næsten tre årtier. Han har udført tusindvis af laserbehandlinger og forsket i laserteknologi i sin spæde karrierestart på Rigshospitalet. Øjenlæge Peter Brinckers øjenlaserklinik var den første i Danmark, da han åbnede den i 1988 i Charlottenlund. 

 

Inden en laserbehandling vil man først og fremmest skulle til en konsultation hos den valgte øjenlæge, så der kan vurderes, hvilken behandling, der passer til ens øjne ud fra den sygdom, man har. Hvis man føler sig utryg ved en øjenoperation, skal man ikke holde sig tilbage, men derimod drøfte det med sin øjenlæge, så vedkommende kan besvare ens bekymrende spørgsmål. Ofte hænger frygten sammen med usikkerheden, så det kan være en stor hjælp at få afklaret, hvordan det skal foregå. 

Oftalmologi, som er det faglige term for øjensygdomme, er et område inden for medicin, som i den grad rykker sig hurtigt. Der bliver konstant forsket og investeret i at finde nye behandlingsmetoder, som kan effektivisere og forbedre for patienter med øjensygdomme. Siden 1996 har mere end 32 millioner mennesker på kloden fået udført laserbehandling, og eftersom vi bliver ældre og ældre, følger der flere sygdomme med, som gør at flere har behov for laserbehandling, hvorfor man også forsker meget inden for området. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *