Ny dansk stockfoto portal

30. november 2020
Hjemmesider
5 0
Ny dansk stockfoto portal

Den 1. november 2020 så den danske stockfotoportal pepbercorn.dk dagens lys.

Fotos afkodes hurtigere end tekst

Ifølge det gamle ordsprog, fortæller et billede som bekendt mere end tusind ord, og der er bestemt noget om snakken, for der findes diverse undersøgelser, der tyder på at den menneskelige hjerne er mange tusindvis af gange hurtigere om at bearbejde visuelle indtryk end den er om at opfatte og forstå tekst.

Det er da også af denne årsag at billeder bruges i langt de fleste sammenhænge til at komme igennem med et budskab af den ene eller anden art, og i den ene eller anden sammenhæng – både af virksomheder og private.

I annoncer på nettet fx på Facebook og på Google, er det annoncer som har billeder, der får mest opmærksomhed og flest reaktioner. Og de annoncer, der bruger fotos, der på den mest optimale måde i forhold til indholdet, formår at formidle budskabet, klarer sig bedst.

Fotos er altså gode til at fange folks opmærksomhed og komme igennem med et budskab på en yderst effektiv måde, der gør at folk registrerer det, inden de overhovedet er begyndt at læse teksten til annoncen, eller opslaget.

Når man bruger billeder i sine annoncer, eller på sin hjemmeside, eller andre steder på nettet, skal man huske at man skal have rettighederne til at bruge billederne.

Så hvis man fx finder et billede på Google, som man tænker kunne fint at bruge, skal man passe på, da det kan være beskyttet af ophavsrettigheder. Og er et billede som man bruger, beskyttet af ophavsrettigheder, kan man risikere at skulle betale en stor bøde til dem, som har ophavsrettighederne.

Idéen bag pepbercorn.dk

Idéen til og konceptet bag stockfoto portalen har initiativtageren fotograf Erik Refner gået med i en del tid, inden den endelig blevet ført ud i livet.
Erik Refner fik idéen til portalen igennem sit virke som fotograf, og øjnede en mangel på det danske marked – et alternativ til de store udenlandske tjenester, hvor man typisk binder sig til månedlige abonnementsbetalinger. Ulempen ved dén form, er hvis man ikke har behov for billeder en måned eller to (eller mere), så betaler man rent faktisk for noget, man egentlig ikke bruger, og det er jo spild af penge. Desuden er fokus på høj kvalitet på billederne, således at man kan sige at der er tale om et ”high-end” eller ”premium”-produkt.

Ordet “stockfoto” er afledt at det engelske ord ”stock”, som kan oversættes med ”lager” eller ”varelager”, og ordet betyder derfor noget i retningen af ”lagerfoto”. Begrebet dækker altså over billeder, der befinder sig på et ”lager”, og som man kan finde frem og bruge, når man har behov for dem til en specifik situation eller et specifikt behov.

Portalens koncept er at man betaler stykvis for hvert billede, man gerne vil gøre brug af – på denne måde sparer man både tid og penge, og har mere kontrol over hvilke billeder, man rent faktisk vil have adgang til.

Stockfotoportalen kan med fordel anvendes af både virksomheder og private, og er inddelt i forskellige kategorier, man kan søge i, hvilket gør det nemt og overskueligt at finde frem til et billede, som er passende.

Alle fotos, der er tilgængelige på portalen, er taget af professionelle danske fotografer, hvilket sikrer at kvaliteten er på absolut højeste niveau.

Undgå bøder

Der er mange, der går på Google og finder et tilfældigt billede dér, når de skal bruge et billede online til en hjemmeside, blog eller andet. Det er dog ikke den bedste, da man ikke kan være sikker på om man rent faktisk har lov til at bruge, de billeder, man finder på nettet. Mange, for ikke at sige de fleste fotos af bare en nogenlunde kvalitet, er nemlig beskyttet af ophavsrettigheder. Og er de dét, så må man ikke bruge dem uden tilladelse, og gør man det så alligevel, kan man risikere at modtage en stor bøde fra dem, der ligger inde med brugsrettighederne til billedet – bøder, der sagtens kan løbe op i flere tusind kroner pr. billede, man har anvendt uden tilladelse.

Af den årsag er det en rigtig god idé at gøre brug af en stockfoto tjeneste, som fx pepbercorn.dk, for så er man sikker på at man har brugsrettighed til de billeder, man køber og efterfølgende anvender online.

Det er meget nemt for personer, eller virksomheder, der har billeder liggende på nettet, at tjekke om deres fotos er blevet brugt uden tilladelse. Google har en meget nem funktion, hvor man kan uploade et billede, som så efterfølgende bliver tjekket, hvorhenne på internettet, det optræder – en manøvre, der tager ganske få sekunder.

Initiativtageren

Personen bag stockfotoportalen: Erik Refner, er et ganske velkendt navn inden for fotobranchen. Han har vundet diverse fornemme priser både i Danmark og internationalt – i 2002 vandt han den flotte World Press Photo Pris, som er en international pressefotokonkurrence.
I 2003 blev han årets pressefotograf i Danmark, og i 2008 vandt han Cavling prisen, som er Danmarks mest prestigefyldte journalistpris.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *