Kan synet forbedres med tiden?

9. februar 2023
Diverse
1 0
Kan synet forbedres med tiden?

Det er usandsynligt, at synet af sig selv vil forbedre sig med alderen, især hvis du ikke passer på dine øjnes helbred. Dog er der flere teknikker og rutiner, du kan udføre, som gør, at du vil undgå eller udskyde, at øjnene bliver værre med alderen. 

Det er dog vigtigt at nævne, at selvom du kan gøre meget for dine øjnes sundhed, så er det ikke muligt at træne behovet for læsebrillerne væk, men hvis du aktivt arbejder for at holde dine øjne sunde, kan behovet for læsebrillen udskydes med et par år.

Spis sundt

Kosten har også indflydelse på dine øjnes sundhed, hvor det for øjnene er godt at spise hvidløg, æg, fisk, mørk chokolade samt grøntsager som gulerødder og spinat. De har alle et højt indhold af lutein, zeaxanthin, omega 3s samt vitaminer som beta-karoten. Det er alle vitaminer, som øjnene har brug for og vil være med til at forbedre øjnenes sundhed.

Øjenøvelser

Ligesom hjertet og musklerne har brug for motion for at holde sig sunde, så har øjnenes muskler også brug for det. Vores øjne kan tage skade af det blå-violette lys fra mobiltelefonen og computeren og øge risikoen for at udvikle aldersbetinget makula degeneration. Så hvis du bruger mange timer foran en skærm, kan det være en ekstra god idé at få øjenøvelser ind i din daglige rutine. Brug gerne et par minutter om dagen på at tegne 8-taller med øjnene og derefter fokusér på en genstand, som er 3-6 meter foran dig. En anden øvelse du kan udføre, er at strække din arm ud og fokusér på tommelfingeren, mens du fører den op til ansigtet. Det er øvelser, som er med til at styrke øjnenes fokus og muskler.

Afslapningsteknikker

Hver dag bombarderes vores øjnes med visuelle stimuli, som alle kan bidrage til, at øjnene bliver overanstrengt. Overanstrengelse af øjnene er en stor årsag til udvikling af dårligt syn, som yderligere kan lede til sløret syn, hovedpine og tørre øjne. En god idé er dagligt at bruge øjencreme og evt. tilføje varmt vand til et håndklæde, som du lægger over dine øjne og tindinger. Det kan både lindre dine øjne og dit sind.

Brug den rigtige styrke

Sørg for, at dine briller eller kontaktlinser er den rigtige styrke til dine øjne. Hvis du går rundt med en forkert styrke til dine øjne, kan dit ene øje blive mere dominant end det andet, hvilket kan påvirke synets dybdeopfattelse og hurtigere øge synstabet i det svage øje. Få derfor synet undersøgt årligt hos en øjenlæge eller optiker.

Besøg din øjenlæge årligt

Det vigtigste du kan gøre for dine øjne, er at tage et smut forbi din øjenlæge årligt, så de kan undersøge synsstyrken og sundheden. Langt størstedelen af de synsproblemer, som opstår, kan undgås, hvis de opdages tidligt, hvorfor jo længere tid du udskyder besøget hos øjenlægen, jo mere skade kan dit syn tage. Der er mange små synsproblemer, som kan opdages tidligt ved en øjenundersøgelse, hvorefter et behandlingsforløb kan forbedre synet.

Har du dårligt syn?

Hvis du allerede har brug for synskorrigering, er det ikke muligt at træne synet til ikke at have behov for synskorrigering. I dag kan synet heldigvis korrigeres ved flere metoder som ved brug af briller, kontaktlinser eller ved at få foretaget en øjenlaseroperation. Operationen gør, at du helt undgår at bruge briller eller kontaktlinser i hverdagen.

Det er nemt at få briller. Du besøger blot en optiker, som undersøger, hvilken synsstyrke du har brug for, hvorefter du vælger, hvilke briller du vil have. Det samme gælder kontaktlinser, hvor du skal have foretaget en synstest med sundhedstjek, hvorefter du i fællesskab med optikeren finder de kontaktlinser, som bedst passer til dig og dine behov. Det er muligt at få foretaget en synstest med sundhedstjek hos Profil Optik, Louis Nielsen, Synoptik og Nyt Syn, som alle kan tilbyde gratis synstest.

En anden mulighed er en øjenlaseroperation, hvis formål er at forbedre øjets evner til at bøje eller bryde lyset og se objekter klart uden behov for synskorrigering med hjælp fra briller eller kontaktlinser. Det er muligt at få foretaget en øjenlaseroperation adskillige steder i Danmark bl.a. hos Memira eller ved øjenlægen Peter Brincker, som begge tilbyder en gratis forundersøgelse.

God belysning

Brug altid god belysning og undgå at blænde dine øjne. Varier også øjnenes fokus mange gange i løbet af en dag. Du bør derfor ikke sidde i timevis og fokusere på en skærm eller siderne i en bog. Huske at holde pauser og skift gerne fokus mellem genstande på afstand og genstand, der er tæt på. Det vil være med til at holde synet og øjnenes sundhed ved lige.

Vi kan altså gøre flere ting for at holde øjnene sunde og give dem de bedste vilkår til i fremtiden at undgå et behov for læsebriller, men vi kan som sagt ikke træne øjnene til ikke længere at have behov for synskorrigering.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *