Helt grøn som boligsælger? Læs med her

15. september 2023
Ejendomme
1 0
Helt grøn som boligsælger? Læs med her

Er det første gang, du skal sælge din bolig, så har du højst sandsynligt uopklarede spørgsmål om hele salgsprocessen. Måske har du få, men måske sidder du med masser af manglende viden om, hvad du skal stille op eller være særlig opmærksom på. Det kan også være, at du får en viden fra dette opslag, som du slet ikke vidste, du manglede. Første råd som nybegynder i en salgsproces er nemlig at have lavet noget research arbejde inden.

Som sælger skal du beslutte dig for, om du skal ud og vælge en ejendomsmægler til at hjælpe med salget eller hvorvidt du foretrækker at stå for salget selv med en boligadvokat ind over. Vælger du selv at stå for salget, er der nogle områder, du skal være opmærksom på. 

 

Hvis du selv vil stå for salget 

For at skabe markedsføring og reklamere for dit boligsalg, er det vigtigt med gode billeder, der viser din bolig fra den bedste side. Hvis du ikke selv er den skarpeste med et kamera, så kan det være en god investering at få en professionel til at tage billederne for dig. Vosper er en virksomhed, som er eksperter i fotografering af boligen. Selvom det kan virke som en dyr fornøjelse at hyre en ekstern til at udføre arbejdet, så kan det med høj sandsynlighed øge effektiviteten i salget, hvis din bolig er markedsført på bedste vis. Hvis effektiviteten i efterspørgslen stiger, så er der større chance for, at et salg går hurtigere igennem, og det kan spare sig økonomisk for dig, hvis du gerne skal have din bolig solgt hurtigst muligt. 

Derudover er det vigtigt, at du har bestilt en tilstandsrapport, energimærkning og el-rapport. Selvom der er udført en tilstandsrapport, kan der opstå uforudsete udgifter ved skjulte skader efter salg. Her har du et ansvar som sælger, og det kan blive dyrt, hvis en skjult skade skal håndteres. Derfor er det relevant at tegne en sælgeransvarsforsikring, som du for eksempel kan indhente tilbud fra hos Dansk Boligforsikring, Gjensidige eller ETU Forsikring. 

Det kan virke voldsomt, hvis man som sælger allerede har en ejerskifteforsikring og så skal tegne en forsikring yderligere. Men der er flere forhold, som er vigtigt at have med i sine overvejelser ved beslutningen om forsikringer. Som sælger kan du nemlig have ansvar i helt op til 10 år efter salg og dermed hæfte for skjulte fejl. Hvis du derimod tegner en sælgeransvarsforsikring, er du dækket i helt op til 10 år efter salget. I forsikringen er du dækket under, hvis der findes ulovlige stik- og kloakledninger udenfor bygningen, eller der er ulovlige bygningsindretninger. På den måde kommer du altså sikrere ud af handlen. 

 

Hvis en ejendomsmægler skal stå for salget

Ved brug af en ejendomsmægler, kan du fralægge dig mere ansvar. Her betaler du for en service, som gør, at du som sælger skal slappe mere af, end hvis du selv stod for salget. Hvad angår markedsføringen herunder billeder og en online salgsopstilling, så sørger ejendomsmægleren for, at din bolig viser sig fra sin bedste vinkel. Er du i tvivl om, hvilken ejendomsmægler, du skal vælge, er det en god idé at forhøre dig i dit netværk først og fremmest. En anbefaling fra en, du kender, er som regel den bedste måde at finde en, der skal repræsentere din bolig og være ansigtet på salget. 

Derudover kan du også benytte dig af muligheden hos ejendomsmægler.dk, hvor du kan indhente tre tilbud hos tre forskellige ejendomsmæglere. Det er et gratis og uforpligtende tilbud, som kan gøre dig klogere på hvilket mæglerfirma, du gerne vil benytte dig af. Det er vigtigt at have et godt samarbejde mellem sælger og ejendomsmægler, så derfor er det vigtigt at følge sin mavefornemmelse. Har man ikke kemi med mægleren, er det bedst at søge efter en anden, så oplevelsen føles tryg. Det er nemlig et stort ansvar, som ejendomsmægleren får på sit bord under et boligsalg, da mægleren også sørger for de nødvendige rapporter og mærkninger og sørger for fremvisningen af boligen. Man kan næsten kalde det for en luksusordning for sælger, men det er også en dyrere løsning frem for, hvis man selv påtager sig ansvarsområderne.  

 

Få et overblik 

Der er flere løsninger, du kan kigge på som førstegangs sælger. Få dig et overblik over hvilke opgaver, der følger med i en salgsproces og vurder, om du har ressourcerne til at stå for det selv eller de økonomiske ressourcer til at få hjælp udefra. Det kan være en stor mundfuld, men heldigvis er mange ejendomsmæglere også glade for at tage en snak med en potentiel kunde, hvis du sidder tilbage med spørgsmål. Vær ikke bange for at spørge om hjælp hos dine nærmeste eller rådgive dig med professionelle.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *