Når huset skal sælges

5. oktober 2023
Ejendomme
0 0
Når huset skal sælges

Har du sat huset til salg, kan det være en spændende, men også en kompleks proces, når huset bliver solgt. Lige fra de første overvejelser om at sætte huset til salg til den endelige afslutning er der en række vigtige trin og processer, som skal følges. Her bliver du guidet gennem hussalgets rejse.

 

Inden køber underskriver købsaftalen

Som sælger har du ansvaret for skjulte fejl og mangler ved boligen. Du kan dog fraskrive dig dette ansvar ved at følge en række trin. Først skal du have udarbejdet en tilstandsrapport og en elinstallationsrapport. Du kan få tilbud på begge rapporter på tilstands-rapport.dk.

Når du har fået udarbejdet rapporterne skal du derefter indhente et tilbud på en ejerskifteforsikring og samtidig tilbyde køberen at betale halvdelen af forsikringspræmien. Det er muligt at indhente et tilbud på en ejerskifteforsikring ved at kontakte Dansk Boligforsikring. I denne forbindelse skal du gøre køberen opmærksom på, at du som sælger er fri for ansvaret, så længe du lever op til de ovennævnte betingelser. Det kan du f. eks. gøre via et bilag i købsaftalen.

Har du brug for yderligere dækning mod uforudsete økonomiske udgifter i forbindelse med salg af din bolig, kan du tegne en sælgeransvarsforsikring hos Dansk Boligforsikring. En sælgeransvarsforsikring dækker de udgifter, som en sælger i en eventuel retssag dømmes til at betale til køber.

 

Inden nøglerne udleveres til køber

Inden nøglerne udleveres til køberen skal du ligeledes undersøge, om køberen har opfyldt alle betingelserne i købsaftalen. Det gælder alt vedrørende debitorgodkendelse, gældsovertagelse, deponeringer og garantier. Derudover skal køberen ligeledes have underskrevet skøde, pantbreve og gældsovertagelseserklæringer.

Som sælger er det altid en god idé at søge råd hos en boligadvokat inden mødet med køberen på overtagelsesdagen for at sikre dig, at alle forhold er opfyldt, når nøglerne udleveres. Du kan hurtigt finde en boligadvokat hos NEMADVOKAT.

 

Boligens tilstand ved overdragelse

Når boligen overdrages til køberen på overdragelsesdagen senest kl. 12:00, skal boligen være pæn og ryddet. Det betyder ikke, at de behøver at foretage dig en hovedrengøring, men det er en god idé at støvsuge og tørre store overflader af. Desuden skal boligen være ryddet for personlige ejendele. Boligen skal som sagt være klar til, at køberen kan flytte ind. Det betyder, at også skuret, kælder og loftsrum er tømt. Boligen skal være indbydende, når køberen flytter ind.

 

Hvad kommer køber til at eje?

Når du flytter fra din bolig, er det ligeledes vigtigt at vide, hvad du må tage med, og hvad skal blive i boligen. Du skal forholde dig til alt, hvad aftalen indeholder. Husk at læse det, som står med småt.

Hvad skal blive?

Er hårde hvidevarer inkluderet i købsaftalen, skal de overdrages til køberen i gældfri og brugbar tilstand. Typisk vil en købsaftale omfatte bygninger på grunden, ledninger, installationer, varmeanlæg, hegn, træer og beplantninger. Det gælder også markiser, flagstang, legehus, drivhus, sanitet og andet monteret i vægge og gulve som badeværelsesudstyr, indvendige lamper i køkken, bryggers og badeværelser samt udvendige lamper, pejse, brændeovne, postkasse og lignende.

Hvad må du tage med?

Haveskulpturer og udsmykning medfølger ikke, og du kan derfor godt tage dem med, når du flytter. Tæpper medfølger kun, hvis det er aftalt, medmindre tæppet er en del af gulvkonstruktionen. Ligeledes medfølger tyverialarmer med tilbehør samt tele- og kabelinstallationer ikke. Hvis tele- og kabelinstallationer eller tyverialarm tilhører forsyningsselskabet, skal de forblive i boligen eller nedtages af forsyningsselskabet selv, inden køberen overtager boligen. Hvis tyverialarm eller tele- og kabelinstallationer har et tilhørende abonnement, skal disse overdrages til køberen, hvis de ønsker at beholde dem.

 

Mødet med køberen

Når du møder køberen på overdragelsesdagen, skal alle boligens nøgler leveres til køberen. Køberen skal desuden også modtage brugsanvisninger til et evt. fyr, hvidevarer eller lignende, som boligen indeholder.

På dagen skal du, sammen med køberen, aflæse diverse forbrugsmålere. Du kan evt. benytte aflæsningsskemaet fra denne side for at få alle de vigtige oplysninger med. Det er en god idé, at både du og køber modtager et underskrevet eksemplar af aflæsningsskemaet. Herefter skal resten af boligen gennemgås, hvor du kan besvare køberens spørgsmål og vise praktiske ting, som for eksempel hvor stophanen til vand er.

 

Giv køberen en god start

Når køberen skal flytte ind i sit nye hjem, er det for de fleste både en stor og lidt kaotisk dag. Her kan du som sælger være med til at give køberen en god start på deres nye liv. Skriv en personlig hilsen til køberen og byd dem velkommen i boligen. Inkluder ligeledes praktiske oplysninger om boligen, gode tips om nabolaget og evt. den seneste udgave af lokalavisen eller et menukort til et godt pizzeria eller andet spisested i nærheden. Derudover er det altid god stil at efterlade en rulle med toiletpapir samt en ren affaldspose.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *