Hvad skal du være opmærksom på ved boligkøb

12. maj 2023
Ejendomme
2 0
Hvad skal du være opmærksom på ved boligkøb

En bolighandel er en stor og kompleks beslutning og vil for de fleste være den største økonomiske investering, du foretager dig i livet. Uanset om du leder efter dit første hjem eller ønsker at skifte den nuværende bolig ud med et større hus, vil det kræve grundig forberedelse og omhyggelig overvejelse, inden du køber dit nye hjem. Det kan være afgørende at have styr på alle detaljer for at undgå uforudsete økonomiske omkostninger eller andre problemer i fremtiden. I denne artikel præsenteres nogle af de vigtigste punkter, boligkøberen skal være opmærksom på, inden bolighandlen underskrives.

Tilstands og elinstallationsrapport

Har du fundet en bolig, som du føler, kan være dit fremtidige hjem? Så er det vigtigt, at du gennemgår boligens tilstands- og elinstallationsrapport omhyggeligt. Disse rapporter er med til at give en indikation af boligens nuværende tilstand.

Tilstandsrapport

Tilstandsrapporten kan kun udføres af en beskikket bygningssagkyndig, da rapporten skal indeholde informationer om ejendommen, herunder en beskrivelse af bygningerne på grunden (hvis der er mere end én), oplysninger fra sælger, forventning om tagets restlevetid, karaktergivning af husets skader og mangler, en beskrivelse af hustypen og generelle opmærksomhedspunkter. En tilstandsrapport kan af sælgeren bestilles hos blandt andet Botjek, Byggesagkyndig.nu og NRGi.

Elinstallationsrapport

En elinstallationsrapport er en gennemgang af husets elinstallationer og udføres af en autoriseret elinstallatørvirksomhed. Rapporten består af informationer fra sælgeren om ejendommens elinstallationer, gennemgang af boligens installationer og karaktergivning af eksisterende fejl samt oplysninger om, det som blev adskilt under gennemgangen. Sælgerens kan få en elinstallationsrapport fra blandt andet NRGi og 3byggetilbud.dk.  

Har boligen alvorlige problemer, som præsenteres i en af disse rapporter, bør du overveje at forhandle prisen ned eller kræve, at sælgeren løser problemerne, før salget afsluttes.

Finansiering af bolig

Det er helt essentielt at have finansieringen på plads, inden du begynder at kigge på dit fremtidige hjem. Har du brug for et boliglån, skal dine muligheder undersøges og få godkendelse fra banken eller långiveren, inden bolighandlen indledes. Ofte er det muligt at finansiere købet med en kombination af realkreditlån, banklån og egen formue. Du kan vælge mellem flere former for lån, herunder lån med fast rente, lån med variabel rente samt lån med og uden afdrag. Læs mere om forskellige typer af lån her

Ejerskifteforsikring

En ejerskifteforsikring kan være en god idé at tegne, da den dækker eventuelle skjulte fejl mangler i huset. Den beskytter boligkøberen mod skader og fejl, som ikke var kendt på tidspunktet for handlen. For at tegne en ejerskifteforsikring kræver det, at der er udført både en tilstandsrapport og en elinstallation for boligen. Ifølge Dansk Boligforsikring, en af de største forsikringsselskaber inden for ejerskifte, har omkring hver femte hushandel haft behov for at gøre brug af sin ejerskifteforsikring. 

Ejerskifteforsikringen har til formål at give boligkøberen tryghed i forbindelse med boligkøbet og beskytte mod uforudsete omkostninger. Er du interesseret i at tegne en forsikring i forbindelse med ejerskifte af bolig, kan du kontakte Dansk Boligforsikring, Frida Forsikring eller Topdanmark.

Advokatbistand

Når en ny bolig skal købes, kan det også være en god idé at hyre en boligadvokat. En boligadvokat kan hjælpe med at gennemgå dokumenterne og rådgive om juridiske spørgsmål eller udfordringer, som kan opstå i forbindelse med en bolighandel. Med en boligadvokat kan du få klarhed over, hvad du køber, hvilket er med til at mindske risikoen for, at der senere dukker ubehagelige overraskelser op. De sørger for, at du får en sikker bolighandel. Du kan blandt andet finde en boligadvokat hos NEMadvokat, BoligPartner og Hviid Advokater.

Besigtigelse af boligen

Det er vigtigt, at boligen besigtiges grundigt og får undersøgt alle væsentlige aspekter af boligen som tag, gulve, vinduer, døre, VVS-installationer og elinstallationer. Det er helt almindeligt, at potentielle købere foretager en besigtigelse, før køberen træffer et valg. Formålet er at synliggøre fejl og mangler, som kan forringe boligens værdi. 

Som køber kan det derfor være en god idé at hyre en byggesagkyndig, når boligen skal besigtiges. Det er nemlig ikke altid, at køberen blot kan stole blindt på tilstandsrapporten, da den udelukkende tager udgangspunkt i fejl, mangler og skader, som er synlige. Altså kan boligen godt have skader, som ikke fremgår i tilstandsrapporten. Det er disse former for skader, som en ejerskifteforsikring beskytter mod.

Overtagelsesdagen

Så er vi kommet til overtagelsen af den nye bolig. I den forbindelse skal du sørge for en korrekt overtagelse af boligen, hvor eventuelle overtagelsesforbehold og aftaler er udført. På overtagelsesdagen overgår risikoen for ejendommen fra boligsælger til boligkøber, hvilket betyder, at forringelse af ejendommen vil være køberens ansvar. Derfor skal eventuelle forbehold, som sælgeren ifølge aftalen skal have ordnet, være på plads. Inden denne dag skal også de nødvendige forsikringer være tegnet som for eksempel en ejerskifteforsikring.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *