Pokerregler og –håndsrangeringer

16. februar 2023
Fritid
0 0
Pokerregler og –håndsrangeringer

Der er flere former for poker, men den spillemåde, som de fleste spiller poker på, er Texas Hold’em. En af forskellene ved denne populære spillemåde er, at der ikke bruges jokere i spillet. Derudover er Texas Hold’em poker et spil, hvor man kan være mange – fra 2 til 20 spillere. Kortene deles ud af en dealer, og pokerchips anvendes som betaling til at deltage i spillet.

Før floppet

Poker spilles i runder og dealeren deler kortene ud til spillerne. Før spillerne ser floppet, er to spillere tvunget til at smide et antal pokerchips i puljen. Det angives som small blind og big blind, hvor blind refererer til blindhed, fordi man ikke ser floppet. Small blind og big blind bestemmes inden spillet går i gang, hvor sidstnævnte oftest er dobbelt så højt. Det skyldes at spillere ikke skal holde på alle pokerchipsene, hvorfor man er tvunget til at smide pokerchips i puljen. Hver runde roterer disse blinds, så alle bliver tvunget til at smide pokerschips, og når dette der sket, så kan øvrige spillere, når de ser deres kort vælge at møde big blind eller et højere beløb, men de kan også vælge at gøre andet.

Spillernes muligheder

Hvis en spiller ikke er tilfreds med de to kort, som denne har modtaget, kan denne folde. Hvilket betyder at spilleren ikke skal smide pokerchips i puljen. Fold er betegnelsen for, at man smider sine kort på bordet, og dermed er man ude af runden. Fold kan også ske, hvis man har pokerchips i puljen, hvorfor man mister disse, når man træder tilbage.

En anden mulighed er det, der kaldes call. Call er betegnelsen for, at man vil matche det højeste bud, som ligger til grund for runden. Det kan også ske ved, at man hæver buddet, hvorfor øvrige spiller enten skal møde, forhøje eller folde.

En tredje mulighed under spillernes muligheder er check. Hvis en spiller allerede har mødt det højeste bud og dermed ikke ønsker at forhøje buddet yderligere, kan denne sige check. Check er betegnelsen for, at man springer over.

Den sidste mulighed er raise, hvilket er forhøjelse af buddet. Man kan inden spilstart fastsætte et bestemt beløb, man kan forhøje buddet med, ellers kører man med no limit, hvor spilleren, der vil forhøje buddet, bestemmer, hvad buddet skal hæves til. I visse tilfælde kan spilleren, hvis denne vil bluffe eller er overbevist om sine kort vælge af øge buddet med alle sine pokerchips. Det vil sige, at spilleren går all in.

Hvis alle spillere på nær én har foldet, betyder det, at denne har vundet runden, hvorfor man ikke ser floppet.

Floppet

Når alle spillere har foretaget sine handlinger, vil dealeren åbne op for tre kort, som spillerne nu kan se. Herefter vil spillerne se på egne kort og vurdere, om hvilken spillehandling de vil gøre brug af. Igen har spillerne samme handlemuligheder som før floppet. Formålet med floppet er, at spillerne med egne to kort samt kortene på bordet skal danne den bedste hånd (fem kort) ud af syv mulige kort.

Turn

Når spillehandlingerne er foretaget, hvor nogle spillere enten har trukket sig, matchet buddet eller forhøjet buddet, så vil dealeren gøre det fjerde kort synligt på bordet. Nu kan spillerne igen vælge, hvad de vil gøre. Hvis de vælger at trække sig, så mister de alle de pokerchips, som de allerede har lagt på bordet. Mange vælger også at bluffe sig til en sejr – heraf kommer pokerface-udtrykket.

River

Sidste del af runden består af river-kortet, som er det femte og sidste kort, der lægges på bordet. Sammen med de to kort, som spillerne allerede har, udgør det derfor syv kort. Igen kan spillerne vælge deres spillehandling, og endeligt vil spillerne vise deres kort, så man kan se, hvem der vinder puljen. Den spiller, som har den bedste pokerhånd, vinder spillet.

Vinderhåndsrangering

I poker er der 10 vinderhænder, hvor disse vil rangeres fra et til 10. Den spiller, som har den bedste sammensætning af kort, er den der går med guldet. I et pokerspil kan spillerne kombinere 2.598.960 forskellige hænder, men der er kun fire vinderhænder, som giver den bedste kombination.

  1. Royal Flush – Den bedste vinderhånd man kan få, hvor man som spiller skal have 5 kort fra 10 til es i samme kulør – fx ruder 10, ruder knægt, ruder dame, ruder konge og ruder es. Det er kombinationen, som er sværest at få. Forestil dig at du har ruder 10 og ruder dame. Når ruder knægt, ruder konge, og ruder es er i floppet, så har du Royal Flush.
  2. Straight Flush – En vinderhånd som minder om Royal Flush, men hvor der er flere kombinationer. Igen gælder det, at der er samme kulør – fx spar 4, spar 5, spar 6, spar 7 og spar 8. Du kan have spar 4 og spar 5, mens floppet består af de resterende. Der er sandsynlighed for, at to spillere får Straight Flush, hvorfor den med højeste tal i rækkefølgen vinder.
  3. Fire ens – Når du har to ens kort – fx ruder 8 og spar 8, og der i floppet er hjerter 8 og klør 8. Da floppet består af 5 kort, er der sandsynlighed for, at der er to spillere med fire ens, hvorfor den med højeste kort vinder.
  4. Full House – Som vinderhånden indikerer, så er det fuldt hus. Man har som spiller fuldt hus, hvis man har tre ens kort og et par. Det kan være tre 4’ere og to 9’ere. I tilfælde af at flere spillere har fuldt hus, vil spilleren med højeste tre ens vinde.
  5. Flush – Ved flush har spilleren fem kort af samme kulør, men hvor det ikke kommer i rækkefølge – fx klør 5, klør 7, klør 9, klør knægt og klør dame. Igen kan der være flere spillere med flush, hvorfor den spiller som har det højeste kort i flush’et vinder. Hvis en modstander derfor har klør konge med, vil denne vinde.
  6. Straight – En spiller kan have fem kort i rækkefølge, men hvor det ikke er i samme kulør – fx klør 2, ruder 3, spar 4, ruder 5, spar 6.
  7. Tre ens – Når en spiller har tre af samme kort – fx ruder 10, spar 10, hjerter 10. Hvis flere spillere har tre ens, er det spilleren med højeste stik, der vinder.
  8. To par – Spilleren skal have to gange to ens kort – fx to knægte og to 10’ere.
  9. Ét par – Et par består af to ens kort – fx to esser. I tilfælde af at to spillere har et par, vil den med højeste stik vinde. Hvis begge spillere har samme stik, vil vinderen være den med det højeste kort.
  10. Højeste kort – Hvis ingen af spillerne har stik, vil den med det højeste kort vinde runden.

Poker er et meget populært kortspil, som flere stifter bekendtskab med. Hvis man vil have følelsen af at spille professionel poker med familie og venner, så bør man investere i et pokerbord eller –filt, samt pokerkort i plastik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *